Intervju

Hjärntumören gav dubbelseende

Micke Enström: "Med prismaglasögon fick jag mitt liv tillbaka"

Micke Enström är musiker och jobbade som chaufför när han drabbades av en hjärntumör som gav honom dubbelseende. Medicinskt fanns inget att göra, men optiker Per-Åke Östman i Umeå hade en idé.

Det här är Mickes berättelse.

Jag hade fått en chunt inopererad 1985 på grund av det var stopp i en kanal, en ventrikel i hjärnan. Sedan gick det 11 år och så fick jag dubbelseende. Jag var postchaufför då så jag kunde inte köra bil och ringde direkt till lasarettet här i Umeå. De gjorde en magnetröntgen och kunde konstatera en hjärntumör på fyra millimeter. När jag satt hos läkaren sade han att jag inte kunde köra bil mer och att jag skulle behöva byta jobb. Det var ett tufft besked att få – jag älskade ju mitt jobb!

per-ake-ostman-umea

Per-Åke Östman, Östman Optik

Micke Enström, Umeå

Per-Åke Östman:

Micke kom till mig från ögonkliniken. Hans hjärntumör gjorde att ögonen var riktade rakt ner. Han kunde inte lyfta blicken och läkarna undrade om jag kunde göra någonting för honom.

Då kom jag att tänka på att det finns ligg-glasögon där prisman kan vinkla bilden 90 grader. Med sådana skulle vi kunna skicka ner bilden ditt ögonen pekade, så jag provade med prismor och då såg han ju rakt fram, precis som vi ville!

Jag gjorde glas till Micke med den korrektionen och han blev lycklig som ett barn han kunde fungera normalt. Vi fick byta glas några gånger för att få det perfekt men från att fungera helt normalt före hjärntumören, till att sluta jobba och inte kunna läsa noter eller någonting, till att fungera normalt igen – det har ju varit som en dröm för den här killen. Och det är så kul också att han vågar ha lite roligare bågar till sina starka glas.

Och Micke håller med:

Det betyder allt att kunna se igen. Jag är ju musiker och att kunna läsa noter är jätteviktigt för mig. Med det här glaset så har jag ju skärpa även när jag tittar ner i notbladet. Tumören är ju som tur är godartad med den går inte att plocka bort, så jag är glad att det går att leva med den och ha ett normalt liv, nu när jag kan se.

Och när jag har fått symtom, som problem med huvudvärk eller dubbelseende som jag fått någon gång, då ringer jag inte lasarettet. Då ringer jag Per-Åke! Han har hjälpt mig otroligt mycket.

Hör Micke berätta sin historia

För att se videon måste du godkänna cookies

Micke Enström får hjälp på Östman Optik i Umeå

Mikaels glasögon

År 2006 ordinerade Per-Åke Östman de första glasen till Mikael efter hjärntumören:
H 13,0 prd bas upp
V 20,0 prd bas upp

Idag har Mikaels glas följande styrkor:
Avstånd
V 8,0 prd bas upp
Segment
H 5,0 bas in
V 5,0 bas in  6,0 bas upp         

Publicerad 29 november 2023