Mail info@multilens.se   Telefon +46 (0)31 88 75 50

Visa meny

AAA

Kontrasten förbättras med filterglas

Nedsatt kontrastseende

Vårt kontrastseende innebär vår förmåga att se skillnaden på olika ljusa objekt. När vi testar vår syn hos optikern eller läser en bok har vi normalt svarta bokstäver mot en vit bakgrund (i princip 100 % kontrast) men naturen fungerar inte riktigt på det sättet. Det innebär att man kan ha en bra synskärpa under bra ljusförhållanden men ändå ett nedsatt kontrastseende. Det kan göra att man får nedsatt synförmåga, särskilt i dis och dimma, skarpt solsken, på vintervita snöfält och i svag belysning.

Med exempelvis ett gulfilter blockeras delar av det blå ljuset och vi upplever att kontrasten förstärks. Det leder till att synupplevelsen avsevärt förbättras.

Det finns flera olika filter att välja mellan. Det vanligaste är UV-skyddet, som blockerar det energirika ultravioletta ljuset upp till cirka 400 nanometer - se ljusspektrat på förra uppslaget. På solglasögon ser man ofta beteckningen ”UV 400”, vilket betyder att glasen ska innehålla ett UV-skydd.
 

Blockera blått ljus

Ännu kraftigare gulfilter blockerar ännu mer av det blå ljuset och ökar kontrasten och synförmågan. När ljuset passerar ögats lins sprids det blå ljuset mer än andra våglängder och kan åstadkomma en sämre bild på näthinnan, vilket är ytterligare ett skäl att använda filter. 

I snö kan också gulfilter förbättra synförmågan genom att förstärka kontrasten även hos personer med fullgod syn. 

Ofta kombineras gulfiltret med en brunton, eller ännu bättre, ett polariserande solskyddande skikt i glasen av kosmetiska skäl, men också för att samtidigt minska ljusmängden i ögat. Om man i samband med en gråstarrsoperation tagit bort den egna linsen och ersatt den med en plastlins i ögat kan det vara viktigt att förstärka skyddet mot det energirika ultravioletta och blå ljuset, eftersom de här ljusvågorna kan ge upphov till mer avancerade förändringar i näthinnans gula fläck.


Gulfilter som blockerar de blå ljusvågorna upp till 450, 511 eller 527 nanometer är mycket användbara och blir allt vanligare, särskilt för personer med nedsatt kontrastseende. Gulfilter rekommenderas ofta till äldre, särskilt efter starroperationer.